VREDNOTE V NAŠEM ŽIVLJENJU

      Tukaj je ključna točka. Pomembnejše vrednote imajo vedno prednost pred manj pomembnimi vrednotami. Če postavite neko vrednoto višje kot drugo, in nato morate izbirati med opravljanjem prve in druge stvari, boste vedno izbrali tisto stvar, ki je višje v vašem vrednostnem sistemu. Ko si enkrat razjasnite vrstni red vrednot, odločitve postanejo mnogo lažje.

Določite si vaše resnične vrednote

      Kako lahko določite, katere so resnično vaše vrednote? Preprosto. Le opazujte vaše vedenje, še posebej pri stvareh, ki jih počnete pod pritiskom. Vaše vrednote so izražene z vašimi dejanji. To ni to, kar si želite ali na kar upate ali kar nameravate. Prave vrednote so le to kar počnete. Če želite vedeti, katere so vaše trenutne vrednote, lahko preučite vašo preteklost in opazujte izbire, ki ste jih sprejeli, ko ste imeli dve možnosti. Vaše izbire in posledična dejanja predstavljajo vam in drugim katere so tiste najpomembnejše vrednote, ki jih imate.

Nekateri ljudje celo svoje življenje živijo po vrednotah, ki so jim jih »vsadili« drugi ljudje. Se tako vedejo »všečno« in okolju prijazno.

Pred časom sem spoznal osebo, ki mi je zagotavljala, da je njena največja vrednota zdravje. Že po kratkem pogovoru sva ugotovila, da ima nekaj kg preveč in da se že celo leto ni rekreiral, ker mu pač časovno ne znese najbolj.

Dve osebi, enake vrednote, drugačne osebnosti

      Tukaj je primer. Zamislite si da imata dve osebi tri enake vrednote. Te vrednote so družina, zdravje in poslovni uspeh. Edina razlika med tema dvema osebama je vrstni red pomembnosti, ki jih pripisujeta vrednotam. Prva oseba, Jože, pravi da je družina prva, zdravje drugo in poslovni uspeh tretji. Tomaž, ki pa ima enake vrednote,  pa na drugi strani pravi da mu je kariera na prvem mestu, potem družina in kot zadnje še zdravje.

Koga bi si želeli poznati

      Ali sta si karakterja in osebnosti teh dveh oseb različni? Ali so razlike majhne ali velike? Katero od teh dveh oseb bi radi spoznali in se z njo spoprijateljili? Ali bi bili zmožni ločiti ti dve osebi med sabo v pogovoru? Katero bi imeli raje in ji bolj zaupali Tomaža ali Jožeta?

Življenjske vrednote so najboljše

      Odgovori na prejšnja vprašanja so popolnoma jasni. Oseba z višjimi vrednotami in z boljšim vrstnim redom pomembnosti je nedvomno boljša oseba kot druga oseba, katera ima vrednote postavljene v drugačnem vrstnem redu. Vaša izbira vrednot določa kvaliteto vaše osebnosti. Ko izberete vrednote kot so naprimer povezanost, ljubezen, pogum, odkritost, odličnost ali pomembnost in živite v skladu z temi vrednotami vsako uro vsakega dne, dejansko postanete izjemna oseba. Vaše vrednote določajo kakšna oseba ste.

Koraki do uspeha

      Tu sta dve stvari, ki jih lahko nemudoma storite, da boste te ideje lahko realizirali.

Najprej razmislite kako se vedete, kako izbirate ko ste pod pritiskom. Zapomnite si da le vaša dejanja, stvari ki jih storite določajo kdo v resnici ste.

Potem, opazujte kako se ljudje okrog vas obnašajo, ko so prisiljeni izbirati. Primerjali se boste lahko le z ljudmi, ki imajo podobne vrednote kot so vaše. Katere vrednote pa so to? Napišite jih SEDAJ!

Komentar:

Brane Recek

Brane Recek že več kot 15 let dela na področju zavarovalništva in financ. S svojo strastjo do

vodenja in učenja je skozi izobraževanje vodil več kot 200 ljudi na poti do licence zavarovalnega zastopnika.

Z dolgoletnimi izkušnjami in znanjem dela kot NLP Coach in vodja. Ker je odličen motivator vas bo dvignil na noge, vam pokazal veščine in skrivnosti uspeha in osebne rasti  in vas pripravil do akcije.

Vaše razmišljanje glede članka lahko podelite kot komentar - zgoraj.

Iskalnik VSEBIN

Kategorije ponudnikov

Delite povezavo

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

NajWellness e-Novičke

Prijavite se na NajWellness e-novice in prejmite BREZPLAČNO e-knjigo s pozitivnimi zgodbami.
captcha 

Prispevajte

Spletni stran NajWellness.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več informacij